Advies inwinnen voor de aangifte schenkbelasting of erfbelasting

Advies inwinnen voor de aangifte schenkbelasting of erfbelasting

Het overlijden van een dierbare kan een moeilijke en emotionele tijd zijn. Naast het verwerken van het verlies, moeten er ook een aantal administratieve zaken worden afgehandeld, zoals de aangifte van erfbelasting. Daarnaast kan het voorkomen dat er tijdens het leven van de overledene schenkingen zijn gedaan, waarvoor ook schenkbelasting betaald moet worden. Het is begrijpelijk dat deze zaken voor de nabestaanden een ingewikkelde klus kunnen zijn. Daarom is het raadzaam om advies in te winnen bij Oqto – Accountant Haaksbergen op het gebied van erfbelasting en schenkbelasting.

Wat is erfbelasting?

Erfbelasting is de belasting die wordt geheven over de erfenis die een persoon nalaat. De hoogte van de belasting is afhankelijk van de waarde van de erfenis en de relatie tussen de overledene en de erfgenaam. Voor partners en kinderen gelden andere tarieven dan voor overige erfgenamen. Ook zijn er vrijstellingen waarvan gebruik kan worden gemaakt om de hoogte van de belasting te verminderen. Het is verstandig om de aangifte van erfbelasting tijdig en correct in te dienen om te voorkomen dat er boetes worden opgelegd. Het is daarom raadzaam om een deskundige in te schakelen die de aangifte voor jou kan verzorgen. Deze deskundige kan jou ook adviseren over mogelijkheden om de hoogte van de belasting te verminderen.

Wat is schenkbelasting?

Schenkbelasting is de belasting die wordt geheven over een schenking die tijdens het leven van een persoon is gedaan. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een ouder geld schenkt aan een kind. Over het geschonken bedrag moet dan schenkbelasting worden betaald. Ook hier gelden vrijstellingen en tarieven die afhankelijk zijn van de relatie tussen de schenker en de ontvanger. Je moet de schenkbelasting correct aangeven om te voorkomen dat er boetes worden opgelegd. Een deskundige kan jou adviseren over de mogelijkheden om de schenkbelasting te verminderen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de jaarlijkse vrijstelling of van de eenmalige verhoogde vrijstelling bij schenkingen voor een eigen woning.

Waarom advies inwinnen?

Het kan erg ingewikkeld zijn om de aangifte van erfbelasting of schenkbelasting zelf te verzorgen. Er zijn veel regels en voorwaarden waar rekening mee moet worden gehouden. Een deskundige kan jou helpen om de aangifte correct en tijdig in te dienen. Daarnaast kan de deskundige jou adviseren over mogelijkheden om de hoogte van de belasting te verminderen. Ze adviseren bijvoorbeeld over de mogelijkheid om gebruik te maken van vrijstellingen. Ook kunnen ze jou adviseren over de verdeling van de erfenis of schenkingen, zodat je optimaal gebruik kunt maken van de vrijstellingen. Laat je dus altijd adviseren!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *