Boekhouden als ZZP’er: Easy Peasy!

Boekhouden als ZZP’er: Easy Peasy!

Hé daar, kersverse ZZP’er! Gefeliciteerd met je sprong naar ondernemerschap. Spannend, hè? Nieuwe klanten, facturen sturen… en dan: boekhouden. Grote zucht. Maar geen paniek! Gelukkig slingert deze gids jouw de reddingsboeien die je nodig hebt om te overleven in de zee van verwarrende administratie.

Waarom boekhouden belangrijk is (en leuker dan je denkt!)

Stel je voor: je weet altijd precies hoeveel je verdient, waar je geld aan uitgeeft en hoeveel er overblijft. BAM! Dat is niet alleen handig voor je belastingaangifte, maar geeft ook een lekker gevoel van controle, en dat vertaalt zich weer in de ervaring van heerlijke vrijheid. Dit is toch ook de reden dat je voor jezelf bent gaan werken? Bovendien kom je professioneler over bij klanten en partners als je facturen op tijd betaalt en ontvangt. Zie het als een investering in jezelf en je bedrijf. 

Stap voor stap naar succes

 1. Kies de juiste tools: Er zijn veel verschillende boekhoudprogramma’s, van gratis tot betaald. Kijk welke het beste bij jou past en maak het jezelf gemakkelijk. 
 2. Open een zakelijke rekening: Houd je zakelijke en privé-uitgaven strikt gescheiden. Dit scheelt een hoop gedoe achteraf. Het is echt een kleine moeite om een zakelijke rekening te openen, en je zult later dankbaar zijn.
 3. Bewaar al je bonnetjes: Gooi niets weg! Elk bonnetje is belangrijk, hoe klein ook. Tegenwoordig kun je veel bonnetjes ook digitaal bewaren. Gebruik simpelweg de notities app op je smartphone of ze in te scannen met je camera. 
 4. Factureer als een pro: Maak duidelijke, professionele facturen met alle belangrijke informatie, zoals je KVK-nummer en btw-tarief. Let op details, en neem de tijd om ook echt die puntjes op de ‘I’ te zetten! Maar er wat leuks van, voeg een leuk ontwerp toe. 
 5. Categoriseer je uitgaven: Verdeel je uitgaven in categorieën, zoals “kantoorspullen”, “reiskosten” en “marketing”. Zo zie je precies waar je geld aan uitgeeft in één oogopslag. Net verschillende laatjes in een kast: zo ziet alles er netjes geordend, overzichtelijk en strak uit.
 6. Verwerk je bankafschriften: Koppel je zakelijke rekening aan je boekhoudprogramma (als dat kan) of voer je transacties handmatig in. Als je het handmatig doet, creëer je meer bewustzijn en train je jouw financiële intuïtie. 
 7. Btw-aangifte: Doe je btw-aangifte op tijd. Zet een herinnering in je agenda, dan vergeet je het niet! Het is zonde van je geld om steeds de boete aan de belasting te betalen, puur en alleen omdat je het vergeten bent. Let hier op!
 8. Jaarafsluiting en inkomstenbelasting: Maak aan het einde van elk jaar een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Dit heb je nodig voor je inkomstenbelastingaangifte. 

Extra tips voor boekhoudhelden

 • Reserveer geld voor belastingen: Zet elke maand een deel van je inkomsten apart voor belastingen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
 • Vraag om hulp: Schakel een boekhouder in als je het zelf niet wilt of kunt doen. Of misschien kom je wel in aanmerking voor subsidie, bijvoorbeeld via een platform als Simpel Subsidie.
 • Blijf leren: Volg workshops of webinars over boekhouden om je kennis up-to-date te houden.
 • Maak er een gewoonte van: Plan regelmatig tijd voor je boekhouding, zodat het niet een grote berg wordt die je moet beklimmen.

Conclusie: Boekhouden is een eitje!

Met deze tips wordt boekhouden een stuk leuker en makkelijker. Je hebt altijd inzicht in je financiën en kunt met een gerust hart ondernemen. Waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het organiseren van je administratie!

FAQ

 1. Moet ik echt álle bonnetjes bewaren? 

Ja, elk bonnetje is belangrijk voor je boekhouding en belastingaangifte.

 1. Kan ik mijn boekhouding ook uitbesteden? 

Ja, je kunt een boekhouder inschakelen als je het zelf niet wilt of kunt doen.

 1. Wat gebeurt er als ik mijn btw-aangifte te laat doe? 

Dan kun je een boete krijgen van de Belastingdienst. Doe je aangifte dus altijd op tijd!