Een blik op de verschillende koffiesoorten

Een blik op de verschillende koffiesoorten

Wie naar de koffie groothandel gaat, zal uit allerlei verschillende koffie-varianten kunnen kiezen. Van vriesdroogkoffie, tot bonenkoffie, tot de ouderwetse filterkoffie. Maar als dat eenmaal gekozen is, kan de koffie ook op allerlei manieren in het kopje terechtkomen. Natuurlijk heb je de gewone kop koffie, maar wie liever iets sterkers – of juist niet – heeft, kan zijn hart ophalen. We geven een paar voorbeelden.

Espresso

Espresso is een bijzonder sterk bakje koffie, dat normaliter in kleine kopjes wordt geschonken. Een espresso bevat een zeer sterke smaak en een kopje bevat ongeveer 25 tot 30 ml koffie. Wie kiest voor een dubbele espresso krijgt, natuurlijk, het dubbele. Deze koffie wordt door Italianen vaak gebruikt in de ochtend, om lekker wakker te worden. De koffie is bijzonder sterk en er is dan ook niet veel voor nodig om je bij de les te krijgen.

Ristretto

Wil je het nog sterker dan de espresso, dan is de ristretto een prima optie. Sterker dan een ristretto gaat het niet worden en de hoeveelheid die er geschonken wordt is dan ook nog minder dan een espresso. 15ml, meer gaat er niet in een ristretto. Net zoals bij de espresso, wordt er weinig water toegevoegd aan de koffie, zodat je een buitengewoon sterk kopje koffie krijgt door de hoge concentratie.

Americano

De americano is eigenlijk gewoon een espresso, die is aangelengd met water om de smaak wat minder bitter te maken. Ook is deze koffie minder sterk dan een espresso, waarmee het voor sommigen net even wat makkelijker te drinken is. De oorsprong van de americano is terug te leiden naar de Tweede Wereldoorlog; toen Amerikaanse soldaten in Italië de espresso proefden, vonden ze deze vaak wat te veel van het goede en lengden ze hem aan met water. Het resultaat: een nieuwe koffievariant.

Lungo

Een lungo lijkt qua sterkte en smaak behoorlijk op de americano, maar in de bereiding zit wel wat verschil. Waar bij een americano gewoon water wordt toegevoegd aan een espresso, loopt het water bij een lungo door de gemalen koffie. Dit geeft de lungo een rijkere, sterkere smaak dan een americano. Verder is de lungo qua inhoud vergelijkbaar; in beide varianten gaat zo’n 60ml koffie. 

Cappuccino

De cappuccino is een dubbele espresso met melk en wordt in Italië vaak gebruikt als ontbijtkoffie, omdat de melk sneller voor een volle maag zorgt. De opgeschuimde melk voegt een fraai element toe aan de koffie en wordt door kundige barista’s vaak gebruikt om figuurtjes mee te maken.

Latte

Een latte is feitelijk een cappuccino waar meer melk in wordt gebruikt. Ook wordt de melk minder opgeschuimd dan bij een cappuccino. De koffie is wat zachter van smaak, omdat de melk de koffiesmaak wat meer naar de achtergrond verdringt.

Cortado
De cortado is een soort kleinere cappuccino. Een enkel espressoshot, gecombineerd met opgeschuimde melk. Tweederde van dit kopje is melk, een derde is de espresso, waardoor de smaak niet te heftig is en het kopje dus wat zachter proeft.