Eenmanszaak starten als therapeut? Hier moet je op letten

Eenmanszaak starten als therapeut? Hier moet je op letten

Wil je aan de slag gaan als therapeut en je eigen praktijk oprichten middels een eenmanszaak. Dan dien je met een aantal zaken rekening te houden. Ten eerste dien jij je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit is het register van alle bedrijven in Nederland en is wettelijk verplicht om een eenmanszaak op te richten. Aan het KVK verstrek je een aantal gegevens. Zo dien je aan te geven waarom je een eenmanszaak wilt oprichten en wat je dienstverlening wordt. Er komt echter meer kijken bij een eenmanszaak. Denk bijvoorbeeld aan de boekhouding die je kunt regelen middels een boekhoudprogramma voor therapeuten

De ins en outs van een eenmanszaak

De eenmanszaak is een van de meest voorkomende rechtsvormen in Nederland. De meeste starters kiezen namelijk voor deze rechtsvorm. Een eenmanszaak is dan ook een bedrijf waarvan één persoon de eigenaar is. Als eigenaar van de eenmanszaak ben je zelf volledig verantwoordelijk voor de onderneming. Belangrijk om te weten is dat er bij een eenmanszaak geen onderscheid wordt gemaakt tussen privé- en zakelijk vermogen. Je bent dan ook geheel aansprakelijk met je privévermogen. Met een eenmanszaak heb je bovendien ook recht op een zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Dit levert je belastingvoordeel op. 

Het regelen van de financiën

Het is belangrijk dat je de financiën van je eenmanszaak goed op orde hebt. Aangezien je zelf eigenaar bent van het bedrijf is het aannemelijk dat je zelf de boekhouding op je neemt. Dit klinkt misschien als een zeer lastige klus. Traditioneel boekhouden kost immers veel tijd en energie. Gelukkig zijn er vandaag de dag veel verschillende Boekhoudprogramma’s die je goed op weg kunnen helpen. Deze programma’s maken je boekhouding een stuk overzichtelijker en zorgen ervoor dat het proces soepel en efficiënt verloopt. Het is dan ook verstandig om te investeren in goede software zodat je meer tijd overhoudt voor je vak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *