Je bedrijf verkopen voor de beste prijs

Je bedrijf verkopen voor de beste prijs

Je hebt veel tijd, moeite en kapitaal gestoken in de groei van je bedrijf en hebt besloten dat het tijd is om te verkopen. Het doel is een maximale waarde te krijgen en om dat te doen is het absoluut noodzakelijk met een makelaar te werken die een proces kan volgen dat een vlotte en georganiseerde gang van zaken garandeert om het uiteindelijke verkooppotentieel van je bedrijf te vervullen en de juiste koper te vinden, zowel uit financieel als uit relationeel oogpunt.

Maak een bedrijf verkopen gemakkelijk met deze acht stappen.

1. Bepaal wat je bedrijf waard is

Een bedrijf is over het algemeen een veelvoud van zijn’ winst waard. Afhankelijk van de grootte van de deal en de bedrijfstak, kan dat variëren van 2-10 keer de winst. Kleinere bedrijven brengen over het algemeen gemiddeld 2-3 keer de winst op, middelgrote bedrijven kunnen 3-5 keer de winst opbrengen en grote bedrijven zien vaak 5-10 keer de winst.

2. Bereid samen met je boekhouder je financiën voor

Omdat een bedrijf op zijn’ winst wordt gewaardeerd, zijn grondige en nauwkeurige financiële gegevens van essentieel belang, waaronder het opstellen van een aangepaste winst- en verliesrekening om aan kopers te presenteren.

3. Zoek een makelaar of investeringsbankier

Afhankelijk van de grootte van je deal en factoren als industrie, omzet en het mogelijk op tafel hebben van ongevraagde aanbiedingen, zullen de meeste bedrijven een hogere waardering oogsten als ze samenwerken met een bankier of makelaar die strategische inzichten in het proces kan brengen.

4. Ontwikkel de executive summary van je bedrijf

Dit is het document dat duidelijk en beknopt de kernpunten van de activiteiten, missie, management, producten of diensten, concurrentievoordelen en financiële gegevens van je bedrijf samenvat om een overzicht te geven dat een koper zal helpen een bod samen te stellen.

5. Zet je bedrijf op de markt

Breng je bedrijf op de markt aan strategische kopers die een bedrijf willen overnemen dat lijkt op het jouwe.

6. Vang aanbiedingen van potentiële kopers op

Ontvang aanbiedingen van kopers en onderhandel over het beste, gebaseerd op je verwachtingen rond prijs en andere belangrijke factoren.

7. Laat de koper due diligence doen

Kopers krijgen over het algemeen 60-120 dagen om de financiën van een bedrijf te controleren en te valideren dat alle gepresenteerde informatie juist is.

8. Sluit de deal

Tijd om te vieren! Teken het definitieve contract en begin de overdracht overgang.

Hoeveel is mijn bedrijf waard? Je kunt je bedrijf verkopen voor wat de markt wil betalen en het is de koper die de prijs van een bedrijf bepaalt. Dit gezegd zijnde, is een bedrijf over het algemeen een veelvoud van de verdiensten waard, dat wil zeggen een waarde toegepast op de winst van je bedrijf.

Hoe prijs je je bedrijf te koop? Je prijst je bedrijf te koop afhankelijk van hoeveel geld het verdient. Als je geen geld verdient, is de prijs gebaseerd op de waarde van de activa. Als het een beetje geld opbrengt, is de prijs gebaseerd op het vrij besteedbare inkomen van de verkoper. Als het veel geld verdient, zal de prijs een veelvoud van EBIDTA zijn.

Hoe lang duurt het voor een bedrijf verkocht is? Over het algemeen geldt: hoe groter de deal, hoe langer het zal duren om een bedrijf te verkopen. 

Hoe kun je je bedrijf snel verkopen? Je kunt je bedrijf snel verkopen door het correct geprijsd te hebben naar gelang de bedrijfswaarde en met de juiste voorwaarden. Een van de beste manieren om je bedrijf snel te verkopen is het aan iemand aan te bieden zonder vooruitbetaling en met een earnout op basis van prestaties. Deze optie kun je voorleggen aan je zakenpartner, werknemers, concurrenten of iemand uit je netwerk.

Welk soort bedrijf is het best te verkopen? Ondernemingen in alle industrieën kunnen verkocht worden. De verschillen komen echter in het spel bij de beoordeling van de waardering over de verschillende bedrijfstakken heen. Enkele van de aantrekkelijkste industrieën die momenteel hoge waarderingen krijgen zijn dienstverlenende bedrijven, logistiek en transport, vastgoedbeheer, dienstverlening aan huis en technologie.