Laat jouw klant het afweten met de betaling? Schakel een incassobureau in!

Laat jouw klant het afweten met de betaling? Schakel een incassobureau in!

Wil jij een incassobureau inschakelen? Er is geen wettelijke termijn die bepaald wanneer je een incassobureau in de arm mag nemen. Maar het is niet raadzaam om de verhoudingen direct op scherp te zetten. Een incassobureau inschakelen betekent namelijk vaak dat de relatie met je klant schade oploopt. Je moet ook de andere kant in je gedachten houden: wil je een wanbetaler perse in je klantenbestand houden? Het advies is dan ook om goed voor ogen te houden wanneer het tijd wordt om een incassobureau in te schakelen

Kosten incassobureau inschakelen

Natuurlijk kost een incassobureau inschakelen geld, de medewerkers van het incassobureau willen ook gewoon voor hun diensten betaald worden. Je betaald pas na afloop van een succesvolle incasso bij een incassobureau dat werkt op basis van no cure no pay. De kosten worden bij no cure no pay geheel of gedeeltelijk neergelegd bij de debiteur. De hoogte van deze kosten verschilt, meestal is het 15% van het totaal van de vordering. Er mogen geen hogere kosten dan dit in rekening worden gebracht bij de debiteur op basis van no cure no pay.

Tijdig inschakelen

Een incassobureau inschakelen kun je niet doen voordat je je klant in gebreke hebt gesteld. Dit houdt in dat je duidelijk aangeeft dat je er genoeg van hebt dat de debiteur niet betaald. Hierbij moet je een brief schrijven dat je klant ondanks eerdere betalingsherinnering(en) nog steeds niet betaald hebt. Ook moet je aangeven dat je binnen een bepaald termijn (minstens 14 dagen) een betaling wilt ontvangen en dat je anders overgaat tot incassomaatregelen. Bovendien moet je aangeven dat de kosten daaruit voor rekening van de debiteur zijn. Het is zowel zakelijk als particulier raadzaam om niet niet al te lang te wachten met het inschakelen van een incassobureau. Ook wanneer het eenmalige kwestie betreft. Openstaande vorderingen kunnen namelijk verjaren, dit zorgt ervoor dat je naar je zuurverdiende geld kan fluiten. Deze termijn bedraagt vijf jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *