Moet ik een aansprakelijkheidsverzekering hebben als zzp’er?

Moet ik een aansprakelijkheidsverzekering hebben als zzp’er?

en van de onderwerpen waar u zich in moet verdiepen als u zzp’er wilt worden, is verzekeringen. Hoe zit dat precies? Moet ik als zzp’er een aansprakelijkheidsverzekering hebben? Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het belangrijk om te ontdekken wat in uw geval noodzakelijk is. Er bestaan bovendien veel misvattingen over zzp’er worden, aansprakelijkheid en de benodigde verzekeringen. Daarom zetten we hier, samen met boekhouderzzp.com deze vragen centraal en geven we u zo helder mogelijk antwoord.

Heb ik een aparte aansprakelijkheidsverzekering nodig?

Het is geen prettig onderwerp, maar toch is het belangrijk om eens na te denken over wat er mis kan gaan in uw bedrijf. Hoe groot is de kans dat u tijdens uw werkzaamheden schade toebrengt aan een ander? Buiten dat moet u ook beseffen dat er soms ongelukjes gebeuren, die u vooraf niet had kunnen bedenken. Het is vervelend als u hiervoor aansprakelijk wordt gesteld. De schade kan hoog oplopen. Hebt u dan als (startende) zzp’er wel voldoende reserves om deze schade te dekken? In de meeste gevallen is het veiliger als u een aansprakelijkheidsverzekering hiervoor afsluit. 


Misvattingen over de aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers

Zzp’ers zien het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering nog weleens over het hoofd, omdat ze ervan uitgaan dat hun particuliere aansprakelijkheidsverzekering voldoende is. Let op, want deze verzekering dekt niet de schade die u tijdens het uitvoeren van uw werkzaamheden hebt veroorzaakt. Het is daarom nodig om een aparte aansprakelijkheidsverzekering als zzp’er af te sluiten. Een andere vraag die vaak wordt gesteld, is: ‘Is het verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten?’ In de meeste gevallen is het niet verplicht, maar het kan wel heel verstandig zijn. 

Een zzp aansprakelijkheidsverzekering kan soms verplicht zijn

Een zzp aansprakelijkheidsverzekering is doorgaans niet verplicht, maar hier bestaan wel enkele uitzonderingen op. Er zijn namelijk een aantal beroepsgroepen, waarvoor het wel verplicht is om deze verzekering af te sluiten, waaronder voor notarissen en financieel adviseurs. Deze professionals zijn verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Fouten in hun werk kunnen tot zeer hoge schadeclaims leiden. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor juridische beroepen en voor zzp’ers die in de bouwsector werkzaam zijn. Houd daar dus rekening mee! 


Mijn opdrachtgever eist een zzp aansprakelijkheidsverzekering?

Wat we ook steeds vaker zien binnen de zzp-wereld, is dat opdrachtgevers eisen dat u een zzp aansprakelijkheidsverzekering hebt. Hiermee behoeden ze zowel zichzelf als u voor eventuele problemen in de toekomst. Een aansprakelijkheidsverzekering kan dus het verschil maken tussen of u wel of niet een nieuwe opdracht binnenhaalt. De kosten voor uw beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering als zzp’er zijn bovendien fiscaal aftrekbaar. Vind hier een boekhouder zzp, die u hier alles over kan vertellen. 

Verschil tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Hierboven hadden we het al over een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Dit zijn twee aansprakelijkheidsverzekeringen, waar u als zzp’er voor kunt kiezen. Maar wat is precies het verschil?

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers

Deze verzekering dekt de schade die u hebt veroorzaakt tijdens het uitvoeren van uw werkzaamheden. U laat bijvoorbeeld uw koffie over de smartphone van een klant vallen. Deze schade wordt dan door uw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergoed. Ook als een product dat u hebt geleverd schade toebrengt aan iemand, dan worden de kosten door deze verzekering gedekt. Let op, want niet alle soorten schade vallen onder deze verzekering. Schade veroorzaakt door uw auto wordt bijvoorbeeld niet gedekt en ook de schade aan uw eigen bezittingen valt niet onder de dekking.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers
De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is voor alle zzp’ers interessant. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is gericht op zzp’ers die een beroep hebben waarbij er door verkeerd advies of een onjuiste inschatting grote financiële schade kan ontstaan bij de klant. Denk onder meer aan beroepen, zoals ingenieurs, architecten, organisatieadviseurs, ICT-consultants en administrateurs. De verzekering vergoedt dan de financiële schade veroorzaakt door een beroepsfout. Daarbij dekt deze verzekering ook proceskosten en de kosten van juridische bijstand. Om een opdracht te krijgen, eisen opdrachtgevers soms dat u over deze verzekering beschikt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *