Samenwonen: waar je op moet letten
Als je besluit om te gaan samenwonen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In deze blog vertel ik je meer over wat er allemaal komt kijken bij samenwonen en waar je op moet letten.
Samenlevingscontract: waarom is het belangrijk?
Wanneer je gaat samenwonen, is het verstandig om een samenlevingscontract op te stellen. Dit contract regelt onder andere de verdeling van kosten en bezittingen. Ook kun je in het contract afspraken maken over wat er gebeurt als één van jullie komt te overlijden of als jullie uit elkaar gaan. Een samenlevingscontract biedt dus duidelijkheid en voorkomt onenigheid in de toekomst.
Kosten van een samenlevingscontract
Deze kosten voor opstellen samenlevingscontract zijn afhankelijk van de notaris die je kiest en de inhoud van het contract. Gemiddeld liggen de kosten tussen de 250 en 500 euro. Dit lijkt misschien veel geld, maar bedenk je wel dat het opstellen van een samenlevingscontract op de lange termijn geld kan besparen en onenigheid kan voorkomen.
Testament opstellen: waarom is het belangrijk?
Een testament opstellen is vooral belangrijk als je samenwoont en niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. In een testament kun je vastleggen wat er moet gebeuren met jouw bezittingen als je komt te overlijden. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen dat jouw partner jouw bezittingen erft. Zonder testament erft jouw partner niets en gaat jouw erfenis naar jouw familieleden. Het is dus belangrijk om een testament op te stellen om te voorkomen dat jouw partner met lege handen achterblijft.
Kosten van een testament opstellen
Een testament opstellen kan bij een notaris. De kosten voor testament opstellen variëren afhankelijk van de notaris en de inhoud van het testament. Gemiddeld liggen de kosten tussen de 300 en 600 euro. Ook hier geldt dat het opstellen van een testament op de lange termijn geld kan besparen en onenigheid kan voorkomen.
Samenwonen: bespaar op kosten
Samenwonen kan kostenbesparend zijn, vooral als je de kosten van een huishouden deelt. Denk hierbij aan de huur of hypotheek, energierekening en boodschappen. Het is wel belangrijk om goede afspraken te maken over wie welke kosten betaalt en hoe jullie deze kosten verdelen. Dit voorkomt onenigheid en verrassingen achteraf.
Daarnaast zijn er ook andere manieren om geld te besparen. Zo kun je bijvoorbeeld een gezamenlijke bankrekening openen voor gezamenlijke kosten, zoals de huur of hypotheek. Ook kun je besparen op kosten door gezamenlijk boodschappen te doen en maaltijden te koken.
Ga je samenwonen? Regel het goed
Samenwonen kan een mooie stap zijn in je relatie, maar het brengt ook verantwoordelijkheden en kosten met zich mee. Het opstellen van een samenlevingscontract en testament kan op de lange termijn geld besparen en onenigheid voorkomen. Het is dus zeker aan te raden om hierin te investeren.
Daarnaast is het belangrijk om goede afspraken te maken over de kosten die jullie gaan delen. Hiermee voorkom je niet alleen onenigheid, maar kun je ook geld besparen. Door gezamenlijk boodschappen te doen en maaltijden te koken, kun je bijvoorbeeld flink besparen op kosten voor eten. Ook het delen van de huur- of hypotheekkosten en energierekening kan ervoor zorgen dat je per persoon minder betaalt.
Tot slot is het goed om te realiseren dat samenwonen ook invloed kan hebben op je financiële situatie. Zo kan het hebben van een gezamenlijke bankrekening bijvoorbeeld gevolgen hebben voor je eventuele schulden of kredietaanvragen. Het is daarom verstandig om je goed te laten informeren over de financiële gevolgen van samenwonen.
Een samenlevingscontract en testament kunnen hierbij helpen en voorkomen onenigheid en hoge kosten op de lange termijn. Bespreek daarom alle mogelijkheden met je partner en laat je goed informeren door een notaris of financieel adviseur. Zo kun je zorgeloos genieten van jullie leven samen.