Waarom een eenmanszaak omzetten naar een BV?

Waarom een eenmanszaak omzetten naar een BV?

Als je als startende ondernemer gekozen hebt om een eenmanszaak op te zetten, kan het gebeuren dat je na verloop van tijd besluit dat je de zaak toch liever als BV wilt voortzetten. Misschien klinkt dit je wat typisch in de oren en was je in de veronderstelling dat als je eenmaal gekozen hebt voor een rechtsvorm je hier ook aan vast zit, maar niets is minder waar. Het is mogelijk om van ondernemingsvorm te veranderen. De grote vraag blijft echter waarom je een eenmanszaak om zou zetten naar een BV. Op die vraag gaan we je een antwoord geven.

Wat zijn de verschillen tussen een eenmanszaak en een BV?

Zoals je misschien weet zijn er nogal wat verschillen tussen een eenmanszaak en een BV. De verschillen hebben niet alleen betrekking op de oprichting maar ook op belastingvoordelen en aansprakelijkheden. Zo wordt een eenmanszaak bij de KvK ingeschreven en moet je voor een BV de gang naar de notaris maken die op zijn beurt een notariële akte moet opstellen Pas daarna zal hij of zij jouw nieuwe bedrijf (en dus niet jijzelf) inschrijven bij de KvK. Wat betreft de aansprakelijkheden is het zo dat je bij een eenmanszaak wél met privévermogen aansprakelijk bent voor eventuele schulden en bij een BV niet. Tot slot zijn er diverse fiscale verschillen tussen een eenmanszaak en een B.V. te benoemen. Voor eenmanszaken gelden er immers belastingvoordelen (zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB Winstvrijstelling) waar een B.V. geen gebruik van mag maken. 

Waarom een eenmanszaak om zetten naar een B.V.?

Als een bedrijf een relatief lage winst of een relatief stabiele omzet heeft, is het een goede keuze om te kiezen voor een ondernemingsvorm als een eenmanszaak. Op het moment dat een bedrijf structureel wat meer omzet genereert, wordt de keuze voor een B.V. een interessante optie. Hoe hoger de omzet, hoe fiscaal aantrekkelijker de optie wordt om een B.V. te starten. Daarnaast is het een betere keuze om een B.V. te starten als een bedrijf veel financiële risico’s loopt en vaak hoge investeringen doet. 

Een eenmanszaak omzetten naar een BV is een proces dat je als ondernemer eenvoudig kunt doorlopen door gebruik te maken van de persoonlijke begeleiding van een hierin gespecialiseerd bedrijf. Je wordt op deze manier volledig ontzorgd en je bent verzekerd dat je de (onbekende) stappen binnen dit proces op de juiste manier doorloopt. Op deze manier zul je je bedrijf op de meest soepele manier kunnen voortzetten in een nieuwe ondernemingsvorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *