Zo stel jij een samenwerkingsovereenkomst op!
Wat wordt verstaan onder een samenwerkingsovereenkomst?
Een samenwerkingscontract is overeenkomst tussen 2 of meer particulieren of bedrijven of een combinatie. Normaal gesproken wordt een contract aangegaan om een gezamenlijk doel te bereiken. Een samenwerkingsovereenkomst wordt ook wel een samenwerkingscontract genoemd.
Waarom is het handig om een samenwerkingsovereenkomst op te stellen?
Als je gaat samenwerken met een andere partij, kan het erg handig zijn om een samenwerkingsovereenkomst op te stellen. Het kan namelijk handig zijn om informatie met elkaar te delen. Maar het is niet zo prettig als deze informatie naar buiten wordt gebracht. Echter kunnen betrouwbare partners ook door middel van misverstanden gevoelige informatie verspreiden. Daarom is het verstandig om afspraken duidelijk op papier te zetten. In de overeenkomst wordt beschreven wat de rechten en plichten zijn van beide partijen.
Wanneer het contract van tevoren duidelijk is opgesteld, kun je tijdens een discussie altijd eenvoudig aangeven of de gemaakte afspraken zijn nagekomen, of juist niet.
Wanneer stel je de overeenkomst op?
Zo’n overeenkomst kan opgesteld worden wanneer je samenwerkt met een partner of bedrijf. Maar het kan ook bevorderlijk zijn als je samen een onderneming of product gaat ontwikkelen. Echter is het in sommige situaties handiger om een ander soort overeenkomst op te stellen. Namelijk tussen opdrachtnemer en opdrachtgever. Maar ook tussen distributeur en leverancier. Dan is het verstandig om een overeenkomst van opdracht op te stellen.
Wat is belangrijk om in een samenwerkingsovereenkomst te zetten?
Dit is voor elke situatie weer anders. Maar er zijn een paar dingen die altijd handig zijn om erin te zetten. Zoals wie de kosten draagt, hoe de taken zijn verdeeld en hoe de overeenkomst kan worden opgezegd. Ook zet je de gegevens van de partijen in de samenwerkingsovereenkomst. Het kan ook verstandig zijn om een omschrijving van de samenwerking erin te verwerken. Denk hierbij aan het doel van de samenwerking, de duur en de bijdrage van de beide partijen.